Święcone lepiej smakuje - przelom.pl
Zamknij

Święcone lepiej smakuje

14:57, 04.04.2015 Marek Oratowski
Skomentuj Anna i Łukasz Supernat z synem Filipem poświęcili pokarmy w kościele Matki Bożej Różańcowej w Chrzanowie Anna i Łukasz Supernat z synem Filipem poświęcili pokarmy w kościele Matki Bożej Różańcowej w Chrzanowie

Całe rodziny wybrały się w Wielką Sobotę do kościołów, by poświęcić pokarmy na stół wielkanocny. W koszykach znalazły się jajka, baranki, szynka, sól i mnóstwo innych produktów.

W parafiach święcenie trwało najczęściej od rana do popołudnia.

- To jeden z symatyczniejszych, rodzinnych zwyczajów - przyznali zgodnie Anna i Filip Walesic. Razem z synem Adamem (sam wykonał pisanki) przyszli wczesnym popołudniem z dwoma koszykami przed kościół św. Mikołaja w Chrzanowie.

Wiele osób podzieliło się produktami, wrzucając je do kosza. Pokarm zebrany w ten sposób był roznoszony do samotnych, biednych i chorych parafian.

- Zachęcam do adoracji przy Grobie Pańskim i uczestnictwa w liturgii Wiekiej Soboty oraz rezurekcji. Wszystkie przygotowania do świąt nie mogą nam przesłonić ich istoty - podkreślił proboszcz ks. Roman Sławeński.

W pobliskim kościele Matki Bożej Różańcowej święcenie odbywało się w murach świątyni.

- Do koszyków włożyliśmy baranka i jajka symbolizujące życie i zmartwychwstanie oraz sól, wędlinę i chleb. W święta wybieramy się w odwiedziny do rodziny - powiedzieli nam Anna i Łukasz Supernat. Do kościoła przyszli z 3-letnim synem Filipem.

Wszyscy pytani przez nas mieszkańcy podkreślali, że święcony pokarm lepiej smakuje podczas wielkanocnego śniadania.

 

(Marek Oratowski)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%