Tempura to jedna z najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie potraw kuchni japońskiej. Jest to sposób na smakowite przyrządzenie ryby, owoców morza, a także rozmaitych warzyw. Łosoś w tempurze to kawałki ryby otoczone w panierce z lekkiego ciasta i usmażone krótko na głębokim oleju. Podaje się go solo lub w towarzystwie wyrazistych sosów.
Tempura to potrawa niezwykle popularna w Japonii, chociaż jej korzenie sięgają XVI-wiecznej Portugalii. Inspiracją dla tego dania była fasolka szparagowa w panierce, smażona w głębokim tłuszczu, którą przygotowywali portugalscy marynarze przybywający w tamtym czasie do Japonii. Z czasem udoskonalono ciasto do tempury i zaczęto przyrządzać tą metodą rozmaite produkty.
Z biegiem lat tempura stała się nieodłączną częścią kuchni japońskiej i większość mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni nie zdaje sobie nawet sprawy, że danie to wywodzi się z Portugalii. W Japonii działają specjalne restauracje, które specjalizują się w przygotowaniu dań w tempurze. Nazywa się je tempura-ya, a kucharze w nich pracujący cieszą się ogromnym uznaniem.
Chociaż łosoś w tempurze przyrządzany jest w głębokim tłuszczu, zachowuje większość cennych składników odżywczych. Obróbka termiczna jest stosunkowo krótka, dzięki czemu ryba jest soczysta, bogata w witaminy, minerały i cenne tłuszcze. Sama panierka nie jest najzdrowszym elementem tego dania, jednak dzięki odpowiedniemu odsączeniu potrawy z tłuszczu, stanowi smaczną przekąskę, na którą można pozwolić sobie od czasu do czasu.
Przygotowanie łososia w tempurze składa się z trzech zasadniczych elementów: pokrojenia ryby na nieduże kawałki (wielkości jednego kęsa), przygotowania ciasta na panierkę oraz zrobienia sosu. Warto zaopatrzyć się w łyżkę cedzakową z dużymi otworami, która pozwoli na sprawne wyłowienie i dokładne odsączenie potrawy z oleju. Przydatny będzie również termometr kuchenny, przy pomocy którego precyzyjnie zmierzymy temperaturę tłuszczu. Jeśli masz pod ręką wymienione akcesoria i składniki z poniższej listy, nie czekaj, tylko od razu zabieraj się za przygotowywanie smakowitego łososia w tempurze.
Składniki na 2 porcje:
Składniki na sos (porcja dla 6-8 osób):
Sposób przygotowania:
Gotowanie rozpocznij od przyrządzenia ciasta na tempurę. W dużej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąki - ryżową, kukurydzianą i pszenną. Dodaj ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystko zalej zimną wodą do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Odstaw miskę na bok, najlepiej do lodówki.
Zanim zaczniesz smażyć łososia, przygotuj sos. Do średnio rozgrzanego garnka wlej 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, wsyp 1 łyżkę cukru. Wszystko razem wymieszaj i zostaw na ogniu, dopóki nie zacznie wrzeć. Lekko podgotuj i odstaw garnek, by sos mógł ostygnąć.
Olej wlej do wysokiego garnka. Powinno być go sporo - kawałki łososia muszą swobodnie zanurzyć się w tłuszczu. Rozgrzej olej do temperatury około 160°C. Łososia pokrój na nieduże porcje. Wszystkie kawałki ryby obtocz w przygotowanej tempurze. Wkładaj je ostrożnie do rozgrzanego oleju. Gdy kawałki łososia będą już lekko złociste, odcedź je z oleju i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Następnie weź 3 łyżki startej rzepy arbuzowej, włóż ją do małych miseczek i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Wszystko wymieszaj, by rzepa mogła całkowicie wchłonąć smak sosu sojowego.
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Twarde lądowania na płotach na Trzebionce
Molenda to kiedy na emeryturę idziesz?
Antoninka
02:30, 2025-05-19
Kto głosował, kiedy poznamy wyniki w Chrzanowie (WIDEO)
Pani Alicja złamała prawo wysługując się dzieckiem a dziennikarz Przełomu zrobił im zdjęcie i wszystko jest ok :d Głos MUSI być wrzucony OSOBIŚCIE do urny , nie może tego uczynić dziecko, mąż ani nikt inny . Jasne że nie każda mamuśka musi ogarniać prawo wyborcze ale ten kto pracuje dla gazety już powinien !!!
MietekŚwiatowy
22:40, 2025-05-18
Kto głosował, kiedy poznamy wyniki w Chrzanowie (WIDEO)
Ten głos powinien być nie ważny gdyż każdy osobiście musi wrzucić głos do urny !!! Tak mówi Polski kodeks wyborczy. Osoby z komisji które przymknęły na to oko powinny beknąć.
Trzebinianin
22:35, 2025-05-18
Mocna ekipa z Ostrężnicy
Remont drogi by się przydał od cmentarza do skrzyżowania drogi z paryżem na galmanie dziury coraz większe aż wreszcie komuś coś się stanie
Ostrężynka
20:12, 2025-05-18
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz