Kasze już od dawna królują na naszych stołach. Są doskonałym zamiennikiem ziemniaków, ryżu, makaronu. Wartość odżywcza kaszy zależy od rodzaju zboża, z którego kasza pochodzi oraz od sposobu przerobu zboża.
Za najzdrowszą z kasz uznawana jest kasza gryczana z oferty sklepu bee.pl. To źródło łatwo przyswajalnego białka, węglowodanów, aminokwasów, których organizm samodzielnie jest w stanie wytworzyć. Kasza gryczana zawiera bardzo mało tłuszczu, jest skarbnicą witamin B1, B2, E, zawiera też ogromne ilości soli mineralnych - magnez, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, kobalt, nikiel, jod, bor.
10 dag ugotowanej kaszy gryczanej to tylko 92 kalorie. Powinny więc włączyć ją do swojego jadłospisu osoby będące na diecie odchudzającej. Ma wiele właściwości prozdrowotnych: oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia naczynia krwionośne.
Jej spożywanie zaleca się osobom cierpiącym na żylaki, hemoroidy, krwotoki. Kasza gryczana zawiera też rutynę, która nie tylko wzmacnia żyły, ale też wzmacnia odporność organizmu i pomaga w walce z infekcjami. Magnez i witaminy z grupy B są odpowiedzialne za dobre funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają samopoczucie, pamięć i koncentrację.
Kasza jaglana to produkt powstały z nasion prosa. To kasza bezglutenowa. Jako jedna z niewielu kasz ma działanie zasadotwórcze. Zawiera dużo witamin z grupy B, jest skarbnicą żelaza i miedzi. Jest też bogata w krzemionkę, która bardzo pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Bardzo dobrze smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana dla osób z cukrzycą i na diecie odchudzającej.
Kasza jęczmienna to najczęściej wybierana przez nas kasza. Bardzo cenionym składnikiem kaszy jęczmiennej jest beta-glukan, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu i cholesterolu.
Kasza jęczmienna zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu oraz substancje o właściwościach antybakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwzapalnych, przeciwalergicznych, przeciwnowotworowych. Spożywanie kasy jęczmiennej spowalnia procesy starzenia, działa ochronnie na serce, nerki, wątrobę, wzmacnia naczynia krwionośne.
Kasza bulgur zawiera bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego i witaminy B3. Zawiera także wiele innych cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Spożywanie tej kaszy bardzo korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz układu krążenia. Usprawnia pracę układu nerwowego, niweluje negatywne skutki stresu.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz