Szybkowar w kuchni każdego, kto dba o swoje zdrowie, to podstawa. W krótkim czasie ugotujemy w nim warzywa, nie tracąc przy tym ich wartości odżywczych i przyrządzimy przepyszny warzywny bulion z dużo mniejszą ilością soli. Dzięki szybkowarowi skrócimy czas gotowania, a przygotowanie pełnowartościowego posiłku zajmie nam tylko kilka minut. Jak działa szybkowar, co możemy w nim ugotować i dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?
Zasada działania szybkowarów jest prosta - gotowanie odbywa się pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu potrawy przygotowuje się szybciej, zachowując w nich więcej smaku i wartości odżywczych. Garnek szybkowaru uzupełniamy odpowiednią ilością wody i zamykamy go szczelną pokrywą. W trakcie gotowania zamknięta w naczyniu para wodna wytwarza wysokie ciśnienie, a temperatura wrzenia wzrasta. Wyższa temperatura wewnątrz garnka przyspiesza gotowanie. Dzięki wysokiemu ciśnieniu woda szybko wnika np. do mięsa, przez co w krótkim czasie staje się miękkie i soczyste.
Przyrządzane w szybkowarze potrawy charakteryzują się głębokim i bogatym smakiem intensywniejszym niż te przygotowane w tradycyjny sposób. W garnku gotującym pod ciśnieniem dania się karmelizują, choć do ich przyrządzania używamy płynu (karmelizowanie kojarzy nam się raczej z procesem bez udziału wody).
Choć wszystkie szybkowary opierają się o tę samą zasadę działania, ważny jest materiał, z jakiego wyprodukowano naczynie i jak dobrze rozprowadza temperaturę. Szybkowar marki Philipiak wykonany ze stali szlachetnej posiada grube dno dobrze i równomiernie przewodzące ciepło, a jednocześnie utrzymujące stałą temperaturę wewnątrz naczynia. Na pokrywie znajdują się zawory odprowadzające nadmiar pary i utrzymujące wewnątrz garnka stałe ciśnienie. Szybkowar automatycznie się blokuje, dzięki czemu zapewnia bezpieczeństwo użytkowania (nie otworzy go np. dziecko). Szybkowar Philipiak zawiera dodatkowy wewnętrzny wkład, dzięki któremu możemy gotować potrawy na dwóch poziomach.
W szybkowarze możemy przygotować każdą potrawę, którą gotujemy w tradycyjnych garnkach lub na parze. W naczyniu wykorzystującym ciśnienie przyrządzimy rosół, esencjonalny gulasz, pełne smaku warzywa, ale też kasze, ryż, czy nawet jajka na twardo.
Sekretem gotowania w szybkowarze jest czas i utrzymywanie wewnątrz naczynia ciśnienia na stałym poziomie (służą do tego specjalne zawory na pokrywie garnka odprowadzające nadmiar pary). Przyrządzając dania w szybkowarze, będziemy zaskoczeni tym, jak szybko będziemy mogli skosztować potrawy, na którą do tej pory czekaliśmy pół dnia. Gotowanie rosołu zamiast 2-4 h będzie teraz trwało zaledwie godzinę. Ryż na sypko przygotujemy w 3 minuty, a kalafiora ugotujemy w 5 (będzie wtedy już bardzo rozgotowany). Podane na opakowaniach czasy przyrządzania kaszy czy makaronu nie sprawdzą się w przypadku szybkowaru. Żeby nie rozgotować dodatków, warto skorzystać z przepisów na dania z szybkowaru dostępnych w internecie i książkach kucharskich.
Przykładowe czasy gotowania w szybkowarze:
Sypkie produkty gotujemy w stosunku 1:2, używając 2 razy więcej wody niż suchego ryżu, komosy, czy kaszy.
Przygotowanie tego dania zajmie nam ok. 10-15 min. W krótkim czasie ugotujemy smaczny i pożywny posiłek bez spędzania długich godzin w kuchni.
Składniki:
Przygotowanie:
Szalotki delikatnie podsmażamy na oleju w otwartym szybkowarze. Dodajemy do nich ryż i smażymy go ok. 2 min. aż wszystkie ziarenka staną się przezroczyste. Dodajemy bulion i pozostałe płyny. Zamykamy pokrywę, ustawiamy ciśnienie na wartość 1 bara i gotujemy przez 5 ½ min. Po ugotowaniu schładzamy szybkowar wodą (żeby szybko "usunąć" z niego ciśnienie). Do risotto dodajemy ser i masło i mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
Przyrządzenie tej potrawy zajmie nam ok. 30 min. Danie jest pożywne, pełne smaku, a wymaga minimalnej pracy.
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej w szybkowarze, a następnie dodajemy boczek i podsmażamy go na chrupko. Dodajemy cebulę i zesmażamy do miękkości. Dodajemy marchewkę, soczewicę, natkę pietruszki, liść laurowy, udka kurczaka i bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy szybkowar i gotujemy potrawę z wysokim ciśnieniem przez 20 min. Polewamy szybkowar zimną wodą. Wyjmujemy kawałki kurczaka, a resztę dania gotujemy jeszcze przez 5 min. na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy kurczaka i usuwamy z niego kości. Dodajemy kurczaka i ocet do potrawy. Przyprawiamy, posypujemy świeżą natką pietruszki.
Źródła:
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz