Lody z Krzeszowic nagrodzone w Poznaniu - przelom.pl
Zamknij

Lody z Krzeszowic nagrodzone w Poznaniu

15:00, 01.10.2024
Skomentuj Przedstawiciele Melby z nagrodami oraz organizatorzy targów. FOT. archiwum Andrzeja Mędrali Przedstawiciele Melby z nagrodami oraz organizatorzy targów. FOT. archiwum Andrzeja Mędrali

Na tegorocznych Regionalnych Targach Smaków 2024 w Poznaniu cukiernia Melba z Krzeszowic zdobyła uznanie konsumentów oraz jury za sorbet truskawkowy na bazie serwatki.

Recepturę opracowywała wspólnie z Wydziałem Technologii Żywienia Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, tworząc dwa innowacyjne sorbety lodowe: malinowy i truskawkowy - na bazie serwatki.

- Serwatka kwasowa jest traktowana w większości jako odpad przy produkcji serów twarogowych. W naszym opracowaniu stanowi alternatywny surowiec w produkcji sorbetów owocowych – czyli tak zwanych lodów wodnych. Wzbogaca ich skład o  prozdrowotne żywe kultury bakteryjne, które pozwalają uzyskać produkt o wysokiej jakości i znakomitym orzeźwiającym smaku – zachwala Andrzej Mędrala współwłaściciel Melby.

Właśnie sorbet truskawkowy na bazie serwatki - zdobył uznanie konsumentów oraz Jury Targów i został wyróżniony Medalem Targowym i okolicznościowym dyplomem.

Cukiernia Melba jest rodzinną firmą obecną na rynku od 1992 roku. Rozpoczęła działalność od wytwarzania lodów rzemieślniczych. Od kilkunastu lat współpracuje z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie w zakresie poszerzania bazy surowcowej i smakowej, osadzonej w małopolskiej tradycji. Wynikiem tej współpracy jest kilka patentów na receptury i sposób wytwarzania lodów.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(4)

01230123

3 0

Gratulacje tak trzymać 👍

17:51, 01.10.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KeraKera

3 0

Bo one dobre są, ba- bardzo dobre

18:18, 01.10.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Krakus Krakus

0 0

Mają nieodmiennie świetne makaroniki,i kawy mrożone,natomiast lody w ostatnich latach się nawet nie tyle "popsuły" co nie jest już to to samo co było kiedyś.Nie mam pojęcia czy to kwestia zmiany receptury czy składników ale nie jest to tylko moja opinia.

11:25, 03.10.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

hajerhajer

1 0

A może by zorganizować ranking sztandarowych produktów Ziemi Chrzanowskiej? W dwóch kategoriach: historycznej i bieżącej, co jakiś czas uaktualnianej. Skoro np. Bawaria, Szampania, Toskania (znam proporcje, oczywiście...) robią, to dlaczego my nie moglibyśmy?
Droga Redakcjo, jak podchwycicie pomysł, to z radością przekażę prawa autorskie...

19:31, 18.10.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%