Lody z Krzeszowic nagrodzone w Poznaniu - przelom.pl
Zamknij

Lody z Krzeszowic nagrodzone w Poznaniu

17:00, 01.10.2024 .Ewa Solak
Skomentuj Przedstawiciele Melby z nagrodami oraz organizatorzy targów. FOT. archiwum Andrzeja Mędrali Przedstawiciele Melby z nagrodami oraz organizatorzy targów. FOT. archiwum Andrzeja Mędrali

Na tegorocznych Regionalnych Targach Smaków 2024 w Poznaniu cukiernia Melba z Krzeszowic zdobyła uznanie konsumentów oraz jury za sorbet truskawkowy na bazie serwatki.

Recepturę opracowywała wspólnie z Wydziałem Technologii Żywienia Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, tworząc dwa innowacyjne sorbety lodowe: malinowy i truskawkowy - na bazie serwatki.

- Serwatka kwasowa jest traktowana w większości jako odpad przy produkcji serów twarogowych. W naszym opracowaniu stanowi alternatywny surowiec w produkcji sorbetów owocowych – czyli tak zwanych lodów wodnych. Wzbogaca ich skład o  prozdrowotne żywe kultury bakteryjne, które pozwalają uzyskać produkt o wysokiej jakości i znakomitym orzeźwiającym smaku – zachwala Andrzej Mędrala współwłaściciel Melby.

Właśnie sorbet truskawkowy na bazie serwatki - zdobył uznanie konsumentów oraz Jury Targów i został wyróżniony Medalem Targowym i okolicznościowym dyplomem.

Cukiernia Melba jest rodzinną firmą obecną na rynku od 1992 roku. Rozpoczęła działalność od wytwarzania lodów rzemieślniczych. Od kilkunastu lat współpracuje z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie w zakresie poszerzania bazy surowcowej i smakowej, osadzonej w małopolskiej tradycji. Wynikiem tej współpracy jest kilka patentów na receptury i sposób wytwarzania lodów.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%