Chociaż nazywane są różnie: pieczone, prażone lub po cabańsku, to zawsze smakują wyjątkowo. Z powodzeniem zaspokoją nawet najbardziej wybredne gusta kulinarne.
Na początku września szykują się duże imprezy, podczas których w głównej roli wystąpią pieczone ziemniaki.
W sobotę, 3 września w Miękini odbędzie się "XIII Święta Pieczonego Ziemniaka". Z kolei w niedzielę, 4 września nad stawem w Kościelcu w Chrzanowie planowane są "Pieczone na polu", a w skansenie w Wygiełzowie szykuje się "Ziemniaczysko pod Lipowcem.
Oczywiście, jeśli na to pyszne danie macie ochotę już teraz, możecie je z powodzeniem sami przygotować.
Potrawa przyrządzana na ognisku w żeliwnym garnku, przykrytym liśćmi kapusty i darniem wyciętym z ziemi. Podstawowym składnikiem tego pysznego dania są ziemniaki. Do tego kiełbasa, boczek wędzony, marchew, cebula i pietruszka zielona. Niektórzy dodają jeszcze czerwonego buraka.
Sposoby na przygotowanie tej smakowitej potrawy są różne, tak jak i jej nazwy. Zawsze jednak smakuje wyjątkowo. A jaki jest Wasz sprawdzony przepis?
Czytaj również
Piłkarski weekend. Sprawdź wyniki meczów
Nieskuteczny MKS Trzebinia pokonał Jutrzenkę Giebułtów (WIDEO, ZDJĘCIA)
Przed północą w Płazie wybuchł pożar
"Sama Mama" zorganizowała pierwszy taki piknik w Dulowej (WIDEO, ZDJĘCIA)
Oto najwyższe zwycięstwa w Pucharze Polski
Pod wiaduktami kolejowymi w Chrzanowa trwa budowa nowej jezdni (WIDEO, ZDJĘCIA)
27.12.2024
ŚLUSARZY, spawaczy, montażystów, praca na warsztac...
17.12.2024
MALOWANIE, tapetowanie. Krótkie terminy., Tel. 784...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz