Przełom Online
Pyszne knedle ze śliwkami węgierkami
Skoro jest jesień, to są śliwki węgierki. A jeśli są śliwki, będą też smaczne knedle.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
SKŁADNIKI:
- 500 g ugotowanych, suchych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 500 g wydrylowanych śliwek węgierek
- sól
- cukier
WYKONANIE:
Do ziemniaków dodajemy jajka, następnie STOPNIOWO mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gęste, dobrze wyrobione. Dzielimy je na kawałki, z każdego kawałka robimy placuszek. Na jego środku układamy wydrylowaną śliwkę i łyżeczkę cukru. Dokładnie zlepiamy brzegi i toczymy kulkę.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy knedle i gotujemy pod przykryciem. Gdy wypłyną na wierzch, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 3-4 minut. Wyławiamy łyżką durszlakową. Podajemy ze słodką śmietanką lub bułką tartą uprażoną na maśle, posypaną grubym cukrem.