Przełom Online
Muffinki z jagodami i cynamonową kruszonką
Lubicie jagody? Dziś polecamy je w połączeniu z muffinkami z cynamonową kruszonką.
CIASTO:
• 1 1/2 szklanki mąki
• 3/4 szklanki cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/3 szklanki oleju roślinnego
• 1 jajko
• 1/3 szklanki mleka
• 1 szklanka świeżych jagód
KRUSZONKA:
• 1/2 szklanki cukru
• 1/3 szklanki mąki
• 1/4 szklanki masła pokrojonego w kostkę
• 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
WYKONANIE:
Połącz 1 1/2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, sól i proszek do pieczenia. Wlej olej roślinny do 1 szklanki. Dodaj jajko i mleko. Wymieszaj z mąką. Dodaj jagody i wypełnij formę z muffinkami.
Teraz pora na kruszonkę. Wymieszaj widelcem ¼ szklanki cukru, 1/6 szklanki mąki, 1/8 szklanki masła i 1/2 łyżeczki cynamonu. Posyp babeczki przed pieczeniem. Piecz przez 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.