Porady
Pieczone pierogi z kruchego ciasta z serowym nadzieniem
Pierogi z kruchego ciasta to pyszna przekąska, która doskonale sprawdza się na przyjęciach. Można je napełnić dowolnym, ulubionym farszem. Tym razem proponujemy serowy z dodatkiem papryczki chili.
0

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 dag drożdży
- pół łyżeczki soli
- kostka masła
Składniki na farsz:
- 100 g sera żółtego
- 100 g sera mozzarella
- 1/2 papryczki chili
- garść natki pietruszki
Wykonanie:
Drożdże mieszamy ze śmietaną. Siekamy masło z mąką i solą. Dodajemy śmietanę z drożdżami i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser ścieramy na tarce, papryczkę i pietruszkę siekamy. Mieszkamy składniki w miseczce.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy większe kółka, napełniamy farszem (ok 1 łyżeczki na każde kółko) i lepimy pierogi. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia w 200 st. (ok. 15 minut). Pierogi przed pieczeniem warto posmarować mlekiem lub jajkiem oraz posypać sezamem, czarnuszką lub kminkiem.