Porady
Pyszne ciasto czekoladowe z borówkami amerykańskimi
Wypróbujcie przepis na wilgotne i smaczne ciasto czekoladowe. Najlepiej smakuje z dodatkiem borówek amerykańskich. Można też użyć malin.
2
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Przepis na średniej wielkości tortownicę.
Składniki:
- 4 łyżki kakao
- 25 dkg masła
- 4 jajka
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki wina lub piwa
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250-300 g borówek amerykańskich
Wykonanie:
Masło, kakao, cukier, wodę rozpuścić w garnku i gotować 7 minut. Po wystudzeniu dodać żółtka, wino, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu pianę z białek. Na wierzchu ułożyć borówki. Piec około 45 minut, do suchego patyczka w 180 st. C.
Przygotować polewę czekoladową: 100 g masła roztopić w rondelku, dodać 50 g kakao, 120 g cukru pudru, 4 łyżki mleka, dobrze wymieszać trzepaczką. Udekorować ciasto polewą.
Komentarze
zapoznaj się z Regulaminem
2 komentarzy
Dobry smak może tu zrobić tylko czekolada, ponieważ borówka amerykańska to owoc wyjątkowo bezpłciowy, przereklamowany. Tak, murzynek z modyfikacją.
murzynek