Porady
Kurki marynowane. Doskonałe do sałatek i kanapek
Marynowanie to jeden z częstych sposobów przyrządzania tych grzybów. Kurki w zalewie octowej są znakomitym przysmakiem i pasują niemal na każdą okazję.
0
Trwa sezon na kurki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
- 2 kg kurek
- szklanka octu spirytusowego 10%
- 3 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- łyżka soli
- 6 liści laurowych
- łyżka gorczycy
- 8 ziaren pieprzu
- 8 kulek ziela angielskiego
- duża cebula
- marchewka pokrojona w plasterki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, zalać zimną wodą z łyżeczką octu, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3- 5 minut. Odsączyć na sicie. Składniki marynaty, razem z cebulą pokrojoną w krążki, wymieszać w garnku. Następnie zagotować.
Grzyby nakładać do 2/3 wysokości słoików. Zalać do pełna gorącą marynatą. Można dodać też kilka krążków pokrojonej marchewki. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i zaczekać, aż ostygną.
Kurki, nazywane inaczej pieprznikami jadalnymi, to szlachetne grzyby. Występują w lasach iglastych oraz liściastych w całej Polsce.