Porady
Pyszny sernik na zimno z owocami
ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów
Masa serowa:
800 g twarogu z wiaderka
80 g cukru pudru
2 opakowania galaretki
200 g słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)
Dekoracja:
1 opakowanie galaretki
500 g owoców (użyłam wiśni i borówki amerykańskiej)
Sposób przygotowania:
Dwie galaretki rozpuścić łącznie w 250 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej. Masę serową wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować galaretkę do dekoracji według przepisu na opakowaniu, ale w 450 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Winogrona umyć, osuszyć i oberwać z gałązki. Ułożyć na stężałej masie serowej i zalać lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin, aby dobrze stężało.