Porady
Słodko-pikantne danie: żeberka wieprzowe po koreańsku
SKŁADNIKI
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1/2 łyżeczki soli i 1/3 pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka octu ryżowego (lub winnego, soku z limonki)
- 2 łyżki miodu
SOS KOREAŃSKI
- 1/2 ząbka czosnku (lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego)
- po szczypcie słodkiej i ostrej papryki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego (lub winnego, soku z limonki)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ketchupu
PRZYGOTOWANIE
Żeberka pokroić na kawałki, umyć i dokładnie osuszyć. Włożyć do dużego naczynia i natrzeć solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz słodką oraz ostrą papryką.
Dodać pozostałe składniki: sos sojowy, słodki sos chili, olej sezamowy, ketchup, ocet oraz miód. Dokładnie wymieszać i obtoczyć żeberka w powstałej marynacie. Jeśli mamy czas - zostawić na około 2 godziny do zamarynowania (lub na cały dzień w lodówce).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Żeberka wraz z całą marynatą włożyć do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki (wypukłą stroną ku górze). Do blaszki wlać 1/3 szklanki wody. Przykryć formę pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 2 godziny. Następnie zdjąć folię i piec przez ok. 10 minut, aż żeberka zaczną się rumienić.
Po upieczeniu żeberka polać sosem koreańskim: w rondelku umieścić wszystkie składniki i zagotować.
Podawać np. z ryżem i surówką z młodej kapusty.
Przepis pochoodzi z portalu Kwestia Smaku.
Komentarze
1 komentarz
Niech Koreańczycy spróbują żeberek duszonych po staropolsku.