Porady
Pyszna przekąska, czyli roladki z szynki z jajkiem w galarecie
Faszerowane serkiem chrzanowym, jajkiem i warzywami ruloniki z szynki to smaczna przekąska i prosta w przygotowaniu. Warto wypróbować ten przepis.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
- 1 litr rosołu - mocno doprawionego
- 10 łyżeczek żelatyny
- 6-8 plasterków szynki konserwowej
- kremowy serek chrzanowy
- 3-4 jajka
- 1 niewielki ogórek
- kilka rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
Rosół podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy. Następnie kroimy ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorek. Każdy plasterek szynki smarujemy serkiem. Na szynce układamy łyżkę pokrojonych warzyw oraz kawałki jajka. Szynkę z farszem zwijamy w roladki.
Do prostokątnego naczynia wlewamy trochę galaretki i wkładamy do lodówki aby stężała. Na stężałej galaretce układamy roladki z szynki zachowując między nimi mały odstęp. Roladki polewamy niewielką ilością tężejącej galaretki. Całość wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.