Porady
Spróbujcie grillowanego łososia z salsą z mango i awokado
Marynata do łososia:
4 kawałki filetu z łososia bez skóry
3 łyżki oliwy z oliwek i więcej do grilowania
2 łyżki startej skórki z limonki
3 łyżki świeżego soku z limonki
3 ząbki czosnku rozgniecione
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Salsa z mango i awokado
1 mango, obrane i pokrojone w kostkę
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
garść kolendry posiekanej
1 duże awokado
1 duża papryka czerwona pokrojona w kostkę
1 duża łyżka soku z limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki sosu słodko ostrego
pieprz i sól do smaku
2 paczki ryżu najlepiej jaśminowego przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wykonanie
W naczyniu do pieczenia płaskim wymieszaj oliwy z oliwek, sok z limonki, skórką z limonki, czosnek i dopraw solą i pieprzem do smaku. Umieść łososia w naczyniu do pieczenia, przykryj folią i pozostaw do marynowania w lodówce na 15-30 minut, następnie odwróć łososia na drugą stronę i pozostaw na 15 do 30 minut. Rozgrzej grill na średnim ogniu przez ostatnie 10 minut marynowania. Posmaruj ruszt grillowy lub patelnie olejem. Połóż łososia na grillu i grillu i przez około 3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będzie dokładnie ugotowany ( ostrożnie obracaj, ponieważ łosoś będzie kruchy). Podczas grillowania łososia przygotuj salsę. W średniej misce wymieszaj razem mango, paprykę, kolendrą, czerwoną cebulę, awokado, sok z limonki, oliwę z oliwek i sos słodko ostry. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj na ciepło z ryżem i salsa z awokado i mango.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego na Instagramie #piotrgotuje