Porady
Kapsalon, czyli holenderski kebab z foremki
Składniki na dwie spore porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- kilka ziemniaków
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 ogórka
- garść sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
- 150 g sera żółtego
- 1/2 czerwonej cebuli
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- ketchup
- sól, pieprz, przyprawa gyros/kebab
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paseczki, obtaczamy w przyprawie gyros/kebab. Zostawiamy na pół godziny. Smażymy 10 minut na łyżce oleju z obu stron na złoto. Z ziemniaków przygotowujemy frytki (w garnku, piekarniku lub frytkownicy). Warzywa kroimy: pomidora w ćwiartki, ogórka w plasterki, cebulę w piórka, sałatę w paski i doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, również doprawiamy solą i pieprzem.
Ser ścieramy na tarce. Przygotowujemy dwie niewielkie aluminiowe foremki. Układamy w nich frytki, mięso i posypujemy serem. Wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyjmujemy, posypujemy warzywami. Całość polewamy sosem jogurtowo-majonezowym.
Czy wiesz, że...
Kapsalon w języku niderlandzkim oznacza salon fryzjerski. Nazwa nie jest przypadkowa. Potrawę wymyślił rotterdamski fryzjer. Pewnego razu, w 2003 roku, w porozumieniu z pobliską restauracją, postanowił stworzyć danie ze składników, które lubi najbardziej. Tak powstał kapsalon, który stosunkowo szybko rozprzestrzenił się w Holandii i Belgii.