Porady
Ramen, czyli japoński rosół na bogato
SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 udko z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- Kawałek imbiru
- Kawałek papryczki chilli
- 2 jajka
- 1/3 kapusty pekińskiej/włoskiej
- limonka
- czosnek wg uznania
- pęczek cebulki dymki lub szczypiorku
- garść fasoli mung (opcjonalnie)
- makaron chow mein – 250 g
WYKONANIE:
Umyte i obrane mięso, 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, cebulę oraz 2 ząbki czosnku wkładamy do garnka i zalewamy ok.1,5 zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez minimum 2 godziny. W międzyczasie na patelnię wlewamy olej sezamowy oraz sos sojowy. Dodajemy obrane i posiekane: czosnek, imbir oraz papryczkę chilli i posiekana w słupki 1 marchewkę. Podsmażamy, aż całość lekko zgęstnieje i się zredukuje. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na połówki. Gotujemy także makaron. Kapustę szatkujemy. Ugotowany bulion cedzimy. Kurczaka kroimy w grube plastry. Do bulionu dodajemy zawartość patelni - podsmażone warzywa z olejem sezamowym i sosem sojowym. Doprawiamy limonką, solą, sosem sojowym, pokrojonym drobno czosnkiem. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do misek nakładamy porcję makaronu, kilka plastrów mięsa, połówkę jajka, garść kapusty oraz kiełków fasoli mung i trochę pokrojonej marchewki. Zalewamy gorącym bulionem. Dekorujemy posiekaną dymką lub szczypiorkiem.
Komentarze
1 komentarz
Na pewno wyjdzie dobry, acz dużo rzeczy można zrobić tutaj inaczej, żeby ramen był bardziej... ramenowy. :) Każdemu polecam rozpoczęcie przygody z gotowaniem ramenu. To się nie kończy! Polecam również mój przepis na dość szybki ramen - pyszny, ale do tradycyjnego też mu daleko jeśli chodzi o sam proces: https://fooodiestop.blogspot.com/2019/05/quick-ramen-recipeprzepis-na-szybki.html