Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Ramen, czyli japoński rosół na bogato

01.11.2020 08:00 | 1 komentarz | 10 041 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Ramen to jedna z popularniejszych zup kuchni japońskiej. Klasyczny przyrządzany jest na wieprzowinie i wywarze z kości wieprzowych. Dziś polecamy ramen z kurczakiem.
1
Ramen, czyli japoński rosół na bogato
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 udko z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • Kawałek imbiru
  • Kawałek papryczki chilli
  • 2 jajka
  • 1/3 kapusty pekińskiej/włoskiej
  • limonka
  • czosnek wg uznania
  • pęczek cebulki dymki lub szczypiorku
  • garść fasoli mung (opcjonalnie)
  • makaron chow mein – 250 g

 

WYKONANIE:
Umyte i obrane mięso, 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, cebulę oraz 2 ząbki czosnku wkładamy do garnka i zalewamy ok.1,5 zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez minimum 2 godziny. W międzyczasie na patelnię wlewamy olej sezamowy oraz sos sojowy. Dodajemy obrane i posiekane: czosnek, imbir oraz papryczkę chilli i posiekana w słupki 1 marchewkę. Podsmażamy, aż całość lekko zgęstnieje i się zredukuje. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na połówki. Gotujemy także makaron. Kapustę szatkujemy. Ugotowany bulion cedzimy. Kurczaka kroimy w grube plastry. Do bulionu dodajemy zawartość patelni - podsmażone warzywa z olejem sezamowym i sosem sojowym. Doprawiamy limonką, solą, sosem sojowym, pokrojonym drobno czosnkiem. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do misek nakładamy porcję makaronu, kilka plastrów mięsa, połówkę jajka, garść kapusty oraz kiełków fasoli mung i trochę pokrojonej marchewki. Zalewamy gorącym bulionem. Dekorujemy posiekaną dymką lub szczypiorkiem.