Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Smak lata: mus z malin i porzeczek

16.08.2020 08:00 | 1 komentarz | 2 708 odsłony | Agnieszka Filipowicz

Słodko-kwaśny mus malinowo-porzeczkowy jest znakomitym dodatkiem do deserów, wypieków, naleśników. Łatwy i szybki w przygotowaniu.

1
Smak lata: mus z malin i porzeczek
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

  • 400 g malin
  • 100 g czerwonych porzeczek bez szypułek
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

WYKONANIE:
Owoce opłukujemy i osączamy. Wkładamy do rondelka, dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotowy sos odstawiamy do ostudzenia. Można przetrzeć przez sitko, jeśli ktoś nie lubi pestek. Podajemy jako dodatek np. do lodów i ciast.