Porady
Makaron z pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami pinii i parmezanem
To ekspresowa propozycja na obiad lub kolację. Wystarczy kwadrans i danie gotowe. Szybkie, kolorowe i pyszne.
Składniki (na 2-3 porcje):
• 180g-200 g makaronu (użyłam szpinakowego)
• 2-3 garście pomidorków koktajlowych
• 2-3 ząbki czosnku
• 50 g orzeszków pinii
• dwie łyżki oliwy
• ser grana padano lub parmezan
• kilka listków świeżej bazylii
• oliwki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażać przekrojone na pół pomidorki z posiekanym czosnkiem przez ok. 3 minuty. Uprażyć orzeszki pinii na suchej patelni.
Makaron wrzucić do wrzątku, ugotować al dente. Zmieszać z pomidorami. Wszystko dusić przez 30 sekund, aby smaki się połączyły.
Gotowy makaron posypać serem, orzeszkami pinii i udekorować świeżą bazylią. Można dodać oliwki. Podawać od razu.