Porady
Domowe pesto z bazylii do makaronu, sera i pomidorów
Zielone pesto z bazylii z orzeszkami, oliwą i cytrynową nutą jest świetnym dodatkiem do makaronu, sałatki, sera, pomidorów. Z powodzeniem zastąpi masło na kanapce. Nadaje się też do pieczonych mięs i ryb.
SKŁADNIKI:
2 doniczki bazylii
ok. 60 g słonecznika lub orzeszków piniowych
ok.100 g parmezanu startego na tarce
3 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Z bazylii odrywamy twarde łodygi. Resztę umieszczamy w blenderze, drobno pokrojonym czosnkiem, serem i orzeszkami piniowymi. Włączamy urządzenie i powoli wlewamy oliwę z oliwek. Oliwy należy dodać tyle, by sos miał lekko płynną, ale wciąż gęstą konsystencję. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz odrobiną soli i pieprzu.
Gotowe pesto można przechowywać w słoiczku w lodówce do kilku dni.
Jeśli nie mamy blendera ani miksera, wszystkie składniki możemy utrzeć w moździerzu.