Porady
Buchty z sosem z truskawek i mascarpone
Nadchodzi sezon truskawkowy, więc dziś serwujemy przepis na buchty, czyli po prostu kluski na parze, z pysznym sosem truskawkowym. Dzieci uwielbiają to danie.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Buchty można też podać polane stopionym masłem, posypane cynamonem lub wytrawne - z pieczenią i sosem.
SKŁADNIKI:
230 g mleka (mniej więcej jedna szklanka)
30 g drożdży
20 g cukru
500 g mąki
2 jaja
szczypta soli
60 g masła
WYKONANIE:
- Ciepłe (nie gorące!) mleko, drożdże, cukier, roztopione przestudzone masło mieszamy. Czekamy 5 minut.
- Dodajemy mąkę, jaja, sól i wyrabiamy ciasto.
- Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Gdy ciasto podwoi swą objętość, formujemy natłuszczoną lub obsypaną mąką ręką kluski wielkości pączków, układamy na sitku posmarowanym lekko olejem. Pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia.
- Gotujemy wodę. Nakładamy sitko i gotujemy ok.15 min.
- Kluski podajemy polane np. sosem truskawkowym (jak na zdjęciu).
SOS TRUSKAWKOWY
250 g serek mascarpone
400 g truskawek
Cukier (wg uznania, ja daję 4-5 łyżek)
Owoce z cukrem dokładnie zmiksować, dodać mascarpone i ponownie krótko zmiksować. Powinna powstać puszysta, jednolita masa.