Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Rolada z żółtego sera - pyszny dodatek do kanapek

09.05.2020 10:00 | 0 komentarzy | 21 016 odsłon | Marek Oratowski

To ciekawa przekąska na przyjęcia różnego rodzaju. Przygotujcie ją i sami przekonajcie się, jak smakuje.

0
Rolada z żółtego sera - pyszny dodatek do kanapek
Rolada ładnie prezentuje się na talerzu
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
- 40 dag żółtego sera, np. gouda (w kostce, hermetycznie pakowany)
- ½ kostki masła
- 2 serki topione 100 g (gouda lub tylżycki)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 15 dag kiełbasy szynkowej lub konserwowej w kawałku
- szczypiorek, rzodkiewka, zielona pietruszka, sól, pieprz

Przygotowanie farszu:
Masło utrzeć z serkiem topionym. Kiełbasę, jajka i rzodkiewkę drobno pokroić i wymieszać z utartym masłem. Na końcu pokroić szczypiorek i zieloną pietruszkę (gdy pietruszka jest duża, to wystarczy połowa).

Przygotowanie sera:
Ser włożyć do gorącej wody (nie wyciągać z opakowania) - ugotować do miękkości, pilnować, żeby się nie rozpuścił. Miękki ser wyjąć z opakowania i rozwałkować, jak ciasto na makaron. Posmarować przygotowanym farszem i zawinąć, jak roladę. Owinąć folią i włożyć do lodówk. Zastygniętą roladę kroimy w plasterki i podajemy z pieczywem. Smacznego.