Porady
Ziemniaki Hasselback, czyli pieczony przysmak ze Szwecji
Przepis na ziemniaki Hasselback pochodzi ze Szwecji. Ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken po raz pierwszy podano to warzywo pieczone i cienko ponacinane. Od tamtego czasu pocięte w harmonijkę, chrupiące ziemniaki zrobiły światową karierę.
SKŁADNIKI:
- 8 niedużych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól oraz pieprz (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- rozmaryn lub inne zioła
WYKONANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (grzanie góra-dół). Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie 2 - 3 mm paski. Ważne jest, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół. By ułatwić sobie zadanie, można użyć drewnianej łyżki: ułożyć na niej ziemniaka i nacinać do momentu, aż nóż zatrzyma się na krawędzi łyżki.
2. Ponacinać w ten sam sposób wszystkie ziemniaki. Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Polać oliwą, obsypać szczyptą soli oraz rozmarynem lub innymi ziołami i piec przez 30 minut.
3. Po upływie tego czasu naczynie z ziemniakami wysunąć, rozsmarować na nich masło, oprószyć większą ilością soli oraz ewentualnie pieprzu i piec kolejne 30 minut.
Komentarze
1 komentarz
Przepis na obwodnicę miasta: - 2 szklanki chęci - charyzmatyczna osoba - telefon -email - papier - 6 kg rozmowy - 100 g wyjazdów - 4 mądrych (ale nie z nazwy tylko faktycznie mądrych) ludzi - 19 kg spotkań - uśmiech do GDDKiA (lub ZDW) - gotować na wolnym ogniu przez 8 godzin Następnie odstswic do ostygnięcia. Przeciąć wstęge i poświecić i można jeździć