Nie masz konta? Zarejestruj się

Chrzanów

Szakszuka najlepsza na niedzielne śniadanie. Spróbujcie, na pewno się uda!

11.01.2020 21:02 | 1 komentarz | 13 105 odsłon | Alicja Molenda

W niedzielę jest troszkę więcej czasu na domowe popisy w kuchni, więc mamy dla Was ciekawą propozycję. Potrawę o ciekawej nazwie - szakszuka

1
Szakszuka najlepsza na niedzielne śniadanie. Spróbujcie, na pewno się uda!
Fot. Piotr Skoczylas
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki

4 pomidory
20 dag czerwonej papryki
4 jajka
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka oleju
sól, pieprz, ostra papryka

Wykonanie

1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kostkę.

2. Cebule i czosnek obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w krążki.

3. Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasiennie, pokroić w kostkę.

4. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zrumienić.

5. Dodać pomidory, smażyć kilka minut do odparowania płynu. Dodać paprykę, dusić 3 minuty pod przykryciem, doprawić na ostro.

6. Jajka umyć. Pojedynczo rozbijać, delikatnie wlewać do sosu pomidorowego, tak aby żółtka pozostały w całości, posolić, popieprzyć.

7. Przykryć patelnię, zmniejszyć płomień i trzymać na ogniu tak długo, aż białka się zetną. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki, od razu podawać.

Autor przepisu - Piotr Skoczylas mieszka w Psarach. Zawodowo związany jest z PKN Orlen Oil. Jest szefem związków zawodowych (MBZZ). Gotowanie to jego pasja. W kuchni nie lubi monotonii, stara się cały czas przyrządzać coś nowego. Wybiera potrawy szybkie, niezajmujace dużo czasu na przygotowanie.

W Poradach "Przełomu" zadebiutował przepisami na noworoczny obiad (zupa-krem z pomidorów i schab z pieczarkami w socie węgierskim) w numerze 51. Dziś serwuje szakszukę - potrawę kuchni bliskowschodniej i afrykańskiej.

Smacznego! Jak się uda i zasmakuje, to koniecznie o tym napiszcie.