Ziemia chrzanowska
Spróbujcie pysznego śledzia w sosie kawowo - musztardowym
Ta potrawa świetnie sprawdzi się na sylwestrowej imprezie, ale nie tylko. Ma zaletę, że nie jest trudna w przygotowaniu.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Przepis podaje Anna Rybarska z Chrzanowa.
Składniki:
1 kg śledzi typu matjas zamarynowanych w zalewie octowej
sos kawowo - musztardowy: 150 ml musztardy sarepskiej, 3 łyżki musztardy dijon, 3 łyżki musztardy francuskiej, 1,5 łyżki miodu, 100 g cukru, 5 łyżek octu winnego 6 proc., 300 ml oleju słonecznikowego, 2 łyżki kawy, 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki sosu musztardowo - kawowego dokładnie mieszkamy. Po odsączeniu śledzi z zalewy octowej, wkładamy je do miski z sosem musztardowo - kawowym i pozostawiamy na 12 godzin. Podajemy na ciemnym pieczywie. Smacznego!