Porady
Sałatka z kaszą bulgur i grillowanymi warzywami
To sycące danie, które świetnie nadaje się na lunch lub kolację.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
200 gramów (dwa woreczki) kaszy bulgur
mała cukinia
czerwona papryka
fasolka szparagowa (około 250 gramów)
sok z pomarańczy
sok z połowy cytryny
3 łyżki miodu lub syropu klonowego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
garść uprażonych orzechów włoskich
Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa (cukinię i paprykę) kroimy w paski. Układamy na folii i grillujemy w piekarniku około
7 minut. Fasolkę gotujemy al dente. Sok z cytrusów łączymy z oliwą, syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę mieszamy z warzywami i polewamy sosem. Na wierzch kładziemy orzechy.
Anna Jarguz
Przełom nr 3 (1378) 16.1.2018