Porady
Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Składniki:
2 opakowania mrożonego szpinaku
200 gramów wędzonego łososia
serek mascarpone
odrobina świeżego chrzanu
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy na sicie. Żółtka ucieramy z mąką na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i na koniec przeciśniętego przez praskę czosnku. Łączymy ze szpinakiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy szpinakowej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, równając ją od góry, i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza. Czekamy aż ostygnie. Na blacie rozkładamy folię i wykładamy placek. Smarujemy serkiem z dodatkiem chrzanu. Układamy łososia i zawijamy. Roladę przed podaniem najlepiej trzymać przez 12 godzin w lodówce.
Przełom nr 1 (1376) 2.1.2019