Porady
Cynamonowiec Gabrieli
Pobaw się i upiecz cynamonowiec. Ta ilość jest przewidziana na tortownicę o średnicy 20 cm.
Składniki i wykonanie:
2 całe jajka, 1/2 szklanki cukru, troszkę cukru waniliowego - zmiksować; dolać 1/3 szklanki oleju i znów chwilkę pomiksować. Wsypać wcześniej razem przesiane przez sitko: 1 szklankę mąki, i po 1/2 małej łyżeczki: proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, cynamonu i przyprawy do piernika. Wymieszać, utrzeć na jednolitą masę. Wsypać bakalie: posiekane orzechy, morele, płatki migdałowe, rodzynki - łącznie1/2 szklanki. Wymieszać - będzie gęste ciasto. Wcześniej przygotować jabłka (1,5 - 2 sztuki): obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Do ciasta włożyć jabłka, wymieszać drewnianą łyżką i wyłożyć do tortownicy wysypanej bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 40-45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Bez problemu każdemu uda się upiec to ciasto. Tym razem nie sprawdzi się wykorzystanie patyczka do określenia, czy jest już upieczone, bo będzie ono mokre ze względu na jabłka.
Dobrej zabawy i smacznego!
Przełom nr 40 (1365) 10.10.2018