Porady
Tak przygotowana pomidorówka smakuje najlepiej
Wystarczy odrobina chęci, by zamknąć smak pomidorów w słoiku i cieszyć się nim zimą.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Potrzebujemy
5 kg pomidorów (lub więcej)
5 łyżek soli
liście selera
Pomidory należy dokładnie oczyścić, pokroić na połówki i włożyć do słoików. Na wierzch kładziemy kilka gałązek selera i zasypujemy łyżką soli. Zamykamy i pasteryzujemy. Pomidorowa, przygotowana na bazie pomidorów ze słoików, nie ma sobie równych.
Jeśli zostanie nam trochę pomidorów, można z nich przygotować szybką kolację. Obieramy je ze skórki i drobno kroimy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Robimy grzanki z bagietki. Na wierzch pieczywa kładziemy plaster mozzarelli, następnie pomidory i ruccolę. Polewamy sosem balsamicznym.
Anna Jarguz
Przełom nr 34 (1359) 29.08.2018