Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Na obiad i na deser

22.08.2018 14:33 | 0 komentarzy | 2 813 odsłony | red

Ile smaków mogą mieć naleśniki i jak je przyrządzić, żeby wszystkim smakowały, opowiada Jacek Kuś z pierogarni i naleśnikarni Jacek Placek w Chrzanowie.

0
Na obiad i na deser
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Ewa Solak: Naleśniki to danie uwielbiane przez dzieci, zwłaszcza gdy są oblane czekoladą. Ale można je także przyrządzić na słono.
Jacek Kuś: Oczywiście! Ja na przykład bardzo lubię naleśniki z pomidorami, szynką i bazylią zapiekane pod mozarellą. W takiej wersji po raz pierwszy je jadłem we Włoszech. Poza tym można je także przyrządzić ze szpinakiem i serem feta, z serami żółtym i pleśniowym. Słodkie wersje też można urozmaicać, np. dodając owoce, słodki twarożek czy powidła. Tak naprawdę ich farsz zależy od naszej inwencji twórczej. Niektórzy traktują naleśniki jako deser, a inni jako danie obiadowe.

Ich przyrządzenie nie jest chyba bardzo trudne?
- Nie, a jeśli kierujemy się sprawdzonym przepisem (poniżej), powinny wyjść naprawdę smaczne. Ważna jest kolejność dodawania składników, żeby ciasto było dobrze wymieszane i nie miało grudek, a po usmażeniu naleśnik był puszysty. Pamiętajmy tylko, że do naleśników na słono nie dodajemy cukru waniliowego.

Ma pan sposób, żeby usmażony z jednej strony naleśnik bez szwanku przewrócić na drugą stronę?

- Profesjonalni kucharze potrafią je podrzucać w górę i w ten sposób obracać, ale nie jest to łatwe, więc lepiej użyć drewnianej łopatki. Ważne, żeby to zrobić zdecydowanym ruchem. Przy przyrządzaniu naleśników tylko do smażenia tego pierwszego smarujemy patelnię tłuszczem. Do kolejnych nie trzeba go dodawać, bo ciasto naleśnikowe ma już w sobie olej.
Które są smaczniejsze - te zawijane jak rolada czy składane w trójkąty?
- Obydwie wersje są smaczne. To zależy od tego, jaki kształt nam bardziej pasuje. Ja na przykład wolę składane w trójkąty.

Przepis na naleśniki z nutellą i owocami:
Składniki na 6 porcji:
1 szklanka mleka
1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
400 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki oleju
Szczypta soli
Farsz: 4 banany, 2 pomarańcze, 3 kiwi, 2 jabłka, nutella
Wbijamy do miski jajko, wsypujemy cukier waniliowy, dodajemy mleko i miksujemy. Następnie dolewamy wody, oleju i ponownie miksujemy. Do tej masy powolutku wsypujemy mąkę, nadal miksując. Mieszamy, aż zrobi się jednolita masa, bez żadnych grudek.
Chochelką nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię, posmarowaną lekko tłuszczem i smażymy, obracając.
Gotowe naleśniki smarujemy nutellą i na nią nakładamy pokrojone w plasterki owoce. Zawijamy lub składamy w trójkąty. Smacznego!
Przełom nr 32 (1357) 14.8.2018