Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Sernik z mascarpone i polewą czekoladową

11.04.2018 13:45 | 0 komentarzy | 4 256 odsłony | red

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Dodając do niego serek mascarpone oraz namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki - nadamy mu wyjątkowy smak.

0
Sernik z mascarpone i polewą czekoladową
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebujemy:
kilogram sera półtłustego
250 gramów serka mascarpone
500 ml śmietanki 30-proc.
szklankę drobnego cukru
6 jajek
4 łyżki mąki
garść rodzynek namoczonych np. w rumie
tabliczkę gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
4 łyżki śmietanki 30-proc.

Przygotowanie:

Twaróg 3-krotnie mielimy. Dodajemy cukier, śmietankę i serek mascarpone; dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku, wciąż mieszając, na koniec mąkę i skórkę z pomarańczy. Masę wlewamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę. Gdy sernik ostygnie - polewamy go roztopioną czekoladą z dodatkiem śmietanki i masła.
Przełom nr 14 (1339) 4.4.2018