Porady
Sernik z brzoskwiniami
Kto lubi sernik? Chyba wszyscy. W połączeniu z brzoskwiniami i bezową pianką ciasto smakuje wybornie.
Składniki
- na kruche ciasto:
3 szklanki mąki
250 gramów masła
5 żółtek
2 czubate łyżki cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- na masę serową:
kilogram białego sera półtłustego
120 gramów masła
3 jajka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
szklanka cukru białego
- na bezę:
5 białek
niepełna szklanka cukru
dodatkowo puszka lub dwie brzoskwiń w syropie
Przygotowanie
Zaczynamy od ciasta. Masło siekamy z cukrem. Dodajemy mąkę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia; zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z zamrażarki i dzielimy na pół. Połówkę ścieramy na grubej tarce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
Nabiał dwukrotnie mielimy w maszynce. Ucieramy masło z cukrem na gładką, jasną masę. Następnie dodajemy po trochu biały, zmielony ser i mąkę ziemniaczaną, cały czas ucierając, aż składniki się połączą.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy porcjami cukier, nadal ubijając.
Na upieczony spód z ciasta kruchego wykładamy masę serową, następnie układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i ubitą pianę. Na koniec ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę zamrożonego ciasta kruchego. Wkładamy do piekarnika na godzinę. Gdy zauważymy, że wierzch zaczyna się zbyt szybko rumienić, ciasto można przykryć folią aluminiową. Z doświadczenia wiem, że przynajmniej godzinę powinno się piec w piekarniku. Czekamy, aż ostygnie i delikatnie oprószamy sernik cukrem pudrem. Anna Jarguz
Przełom nr 44 (1319) 8.11.2017