Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Kremowe kaszotto z kurkami

13.09.2017 13:04 | 0 komentarzy | 1 601 odsłona | red

Przed tygodniem promowałam kuchnię hiszpańską, zachęcając do przygotowania paelli. W tym proponuję typowo polskie danie. Kaszę z kurkami i wołowiną.

0
Kremowe kaszotto z kurkami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki
250 gramów kaszy owsianej (lub innej)
200 gramów kurek
400 gramów wołowiny
pół szklanki białego wina półwytrawnego
garść pomidorów suszonych z zalewy
2 szalotki
2 ząbki czosnku
łyżka masła
odrobina oleju
sól i pieprz
pęczek świeżej pietruszki
kawałek twardego żółtego sera (np. parmezanu)

Przygotowanie

Wołowinę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy wołowinę i dusimy pod przykryciem do miękkości. W drugim naczyniu kaszę zalewamy winem i zagotowujemy. Jeśli zbyt szybko odparowało, dodajemy bulionu i zostawiamy pod przykryciem, by kasza wchłonęła cały płyn. Kurki dokładnie czyśmy. I  znów będziemy potrzebować patelni. Tym razem dużej. Rozpuszczamy na niej masło, dodajemy grzyby, po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dodajemy kaszę, wołowinę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory (od lat jestem ich wielką zwolenniczką, jeśli natomiast ktoś ich nie lubi - dodawać nie musi). Chwilę podsmażamy. Układamy na talerzu, posypując startym parmezanem i świeżą pietruszką.(AJ)
Przełom nr 35 (1310) 6.9.2017