Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Co jeść w ciąży, a czego unikać? Dieta przyszłej mamy

28.05.2019 13:10 | 0 komentarzy | 1 369 odsłona | red

Materiał promocyjny

Ciąża to czas, w którym organizm kobiety pracuje ze zdwojoną siłą. Nic więc dziwnego, że tak ważne jest prawidłowe odżywianie podczas tych 9 miesięcy przygotowań do zostania mamą. Co można jeść w ciąży, a czego należy kategorycznie unikać?

0
Co jeść w ciąży, a czego unikać? Dieta przyszłej mamy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Co jeść w trakcie ciąży?

Rozwijający się w łonie matki nowy organizm potrzebuje przede wszystkim białka, będącego podstawowym budulcem tkanek. Dlatego przyszła matka powinna zwiększyć jego spożycie. Naturalne źródła białka to mięso, ryby, jaja, orzechy, rośliny strączkowe oraz mleko i jego przetwory. Dieta kobiety ciężarnej powinna być bogata w pełnoziarniste pieczywo, razowy makaron i brązowy ryż, które są źródłem węglowodanów oraz błonnika. Menu bogate w błonnik działa zbawiennie na zaparcia, które często dokuczają przyszłym mamom. Więcej o tym, co jeść w ciąży, na zywnieniemaznaczenie.pl.


Czego nie jeść w trakcie ciąży?

Kategorycznie nie wolno spożywać surowego lub niedogotowanego mięsa, by uniknąć zarażenia toksoplazmą. Nie wolno też jeść serów pleśniowych oraz fety i serów typu brie czy camembert, gdyż zawierają szkodliwe dla płodu bakterie. Nie należy spożywać surowych owoców morza i ryb, gdyż mogą być źródłem groźnych bakterii i pasożytów. Nie wolno pić kawy i mocnej herbaty oraz coca coli, gdyż zawarta w nich kofeina nadmiernie pobudza organizm matki i dziecka, co może prowadzić do zaburzeń rytmu serca. Nie wolno jeść surowych jaj oraz niepasteryzowanych produktów mlecznych, gdyż mogą być źródłem salmonelli. W czasie ciąży kategorycznie nie wolno spożywać alkoholu, gdyż nawet najmniejsza jego ilość może zaszkodzić dziecku. W stanie błogosławionym należy również ograniczyć ilość przyjmowanych tłuszczów zwierzęcych i słodyczy, gdyż ich nadmiar sprzyja przybieraniu na wadze, którą trudno będzie zredukować po porodzie.

Witaminy i minerały w ciąży


W diecie kobiety ciężarnej niezwykle ważna rolę odgrywają witaminy i minerały, które najlepiej dostarczać organizmowi w naturalnej formie, chociaż możliwa jest również ich dodatkowa suplementacja w postaci tabletek.
Żelazo w ciąży jest niezbędne do budowy czerwonych krwinek płodu – jeśli codzienna dieta jest uboga w żelazo, kobiecie ciężarnej grozi anemia. Kwasfoliowy jest szczególnie ważny w pierwszych miesiącach ciąży, ponieważ pomaga kształtować mózg i rdzeń kręgowy płodu. Dzienna dawka kwasu foliowego wynosi 0,4 mg. Niezbędny do budowy kości dziecka jest z kolei wapń – jego braki w organizmie matki mogą prowadzić do problemów z jej uzębieniem.

Zdrowa dieta jest równie ważna w okresie połogu i karmienia piersią oraz w przypadku, gdy poród nie odbył się drogą naturalną i konieczne było cesarskie cięcie. Więcej informacji na temat zdrowej diety pooperacyjnej znaleźć można w artykule: „Żywienie w okresie okołooperacyjnym – co powinno znaleźć się w diecie?".

Odpowiednie odżywianie w ciąży to nie taka prosta sprawa, jednak nie powinno przyszłym mamom spędzać snu z powiek. W okresie oczekiwania na dziecko najważniejszy jest spokój i czas dla siebie, by móc wsłuchać się we własny organizm i dowiedzieć się, czego tak naprawdę potrzebuje.

Materiał promocyjny