Nie masz konta? Zarejestruj się

Dubie

Zobaczcie jak minął tydzień na ziemi chrzanowskiej 30 V – 05 VI 2022

05.06.2022 19:00 | 0 komentarzy | 2 603 odsłony | Tadeusz Jachnicki

Podsumowaliśmy mijający tydzień. Przypomnijmy sobie. Zapraszamy do oglądania.

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

CHRZANÓW

Za nami pierwsze wybory do rad osiedlowych w Chrzanowie. To mieszkańcy Borowca mają już swoją nową radę na najbliższe 4 lata. Na zebranie przyszło 16 osób. W skład rady weszło 15. Jedna musiała obejść się więc smakiem. Przewodniczącą rady osiedla Borowiec nadal będzie Alicja Bębenek. Tę funkcję pełni od 2008 r. To jej czwarta kadencja (dwie pierwsze były 4-letnie, trzecia - 6-letnia).

CHRZANÓW

Zapadł wyrok w sprawie, którą szkoleniowiec Paweł Olszowski z Chrzanowa wytoczył Polskiemu Związkowi Piłki Nożnej. Po trzech latach, w ciągu których odbyły się cztery rozprawy, Sąd Okręgowy w Warszawie wydał niekorzystny wyrok dla Olszowskiego.
- Oddalił moje powództwo, uznając, że związki sportowe mogą stanowić o tym, komu przyznają, a komu odbierają licencje trenerskie - mówi przegrany.
Przypomnijmy, Paweł Olszowski to absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie, gdzie uzyskał uprawnienia szkoleniowca piłkarskiego. Zrobił też dwuletnią specjalizację. To dzięki niej mógł prowadzić drużynę futbolową w pierwszej lidze.
Jednak kilka lat temu, po zmianie przepisów przez PZPN, okazało się, że Olszowski nie może trenować drużyny nawet w okręgówce.
Rozgoryczony całą sytuacją w 2019 r. oddał sprawę do sądu. Ten jednak nie podzielił jego stanowiska.

DUBIE, KRZESZOWICE

Za nami Dni Pstrąga. Pierwsze odbyły się kilkanaście lat temu na ładnie zagospodarowanym terenie rekreacyjnym zwanym „Pod Skałą w Dubiu", zlokalizowanym przy wlocie do Doliny Szklarki.
Początki tak wspomina Zbigniew Wąsik, sołtys tej wsi i członek Stowarzyszenia Dolina Pstrąga w Dubiu.
- Zaczęliśmy w 2007 r. Właściwie jestem pomysłodawcą tej imprezy. Chciałem wykorzystać potencjał, jaki tkwi w naszym pstrągu, ale też w mieszkańcach. Podczas pierwszych Dni Pstrąga smażyliśmy ryby na jednej patelni - wspomina.
Jednym z restauratorów, którzy w sobotę oferowali pstrągi, był Jacek Kaczor, właściciel Pstrągarni w Dubiu, uważanej za najstarszą w Europie.
- Najsmaczniejszy pstrąg jest taki, którego potrzymamy w lodówce dzień albo dwa. Świeża ryba, zaraz po zabiciu, nie do końca oddaje w pełni swój smak.
W niedzielę Dni Pstrąga przeniosły się do Krzeszowic.