Nie masz konta? Zarejestruj się

Chrzanów

Spróbujcie upiec placek wieloowocowy

24.08.2019 09:05 | 0 komentarzy | 4 811 odsłony | Alicja Molenda

Jedni lubią z jabłkami, inni ze śliwkami lub truskawkami. Czasem wybór smaku jest trudny, a przecież można upiec jedno ciasto z różnymi owocami.

0
Spróbujcie upiec placek wieloowocowy
Ciasto wieloowocowe z kruszonką przed upieczeniem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

To jest przepis na placek drożdżowy z pianą z białek.

Na ciasto potrzebujemy: ok. 1 kg mąki TYP 650, 4 jajka, margarynę, 5 dkg drożdży, szklankę mleka, trochę cukru, szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Potrzebujemy też świeże owoce: jakie kto chce! (jabłka, maliny, jeżyny, truskawki, śliwki itp.), które ułożymy na cieście dowolnie komponując i tworząc mix smaków. Kawałek dla syna, kawałek dla męża itd. Każdemu z ulubionym owocem.

Ciasto robi się szybko. W ciepłym mleku rozpuszczany drożdze i cukier. Dodajemy szklankę mąki i odstawiamy do wyrościęcia na 10-15 min. Jak urośnie, to dodajemy wszystkie pozostałe składniki, w tym ubitą lekko pianę z białek. Następnie układamy owoce, a ciasto dalej rośnie.

Na posypkę zwaną przez niektórych kruszonką potrzebujemy: pół margaryny, szklankę mąki, trochę cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Te składniki trzeba zagnieść i włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki. Jak ciasto z owocami będzie już na blasze, to przed włożeniem go do pieczenia kruszonkę trzeba zetrzeć na tarce i ciasto nią posypać.

Pieczemy w temperaturze 160 st. ok. 50 min. Najlepiej na termoobiegu - góra dół.

To jest ciasto smakowego kompromisu. Powinno się udać. Smacznego.