Przełom Online
Torta di mele, czyli włoska szarlotka

- 4 jabłka
- cytryna
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem. Skórkę z cytryny ścieramy, wyciskamy z niej sok. Masło roztapiamy. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, a te na plasterki. Mieszamy z sokiem z cytryny. Mąkę przesiewamy do mniejszej miski razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Następnie miksując, wlewamy powoli roztopione masło, a potem dodajemy skórkę z cytryny. Nie przerywając miksowania na zmianę dodajemy mąkę i mleko. Na koniec wsypujemy jabłka i całość mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 55 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wystudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.