Przełom Online
Naleśniki amerykańskie. Dobry pomysł na śniadanie dla niejadka, ale nie tylko
Naleśniki amerykańskie są mniejsze, ale za to grubsze i bardziej puszyste od tych tradycyjnych. Doskonale smakują z syropem klonowym, dżemem, z cukrem pudrem albo ze świeżymi owocami. Można je jeść też solo, bez niczego. Jak kto lubi.

- Potrzebne składniki (na 12 naleśników o średnicy mniej więcej 10-12 cm):
- 50 g masła (1/4 kostki) oraz dodatkowa porcja do smażenia (można użyć masła klarowanego)
- 300 g mleka (niecałe 2 szklanki)
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej (niecałe 2 szklanki)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- Wykonanie:
Masło topimy w rondelku. Do miski dajemy kolejno pozostałe składniki, na koniec wlewamy do nich stopione masło. Wszystko miksujemy na gładką masę. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli wydaje nam się za gęsta, dodajemy odrobinę mleka, jeśli za rzadka - trochę mąki.
Na patelnię z rozgrzanym masłem wlewamy chochelką porcje ciasta (żeby powstały niewielkie placuszki) i smażymy. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, a naleśniki od spodu ładnie się zarumienią, przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Przekładamy na talerz i podajemy z czym kto lubi. Naleśniki amerykańskie można zostawić na później - zjeść na zimno albo przygrzać w kuchence mikrofalowej.