Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

KRAKÓW. Docenili Smakosza i Melbę

30.08.2010 14:45 | 1 komentarz | 4 420 odsłony | red
Publiczność doceniła chrzanowskiego Smakosza. Żurek po krakowsku uznała za najlepszy tradycyjny specjał podczas sobotnio-niedzielnego, szóstego finału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie.
1
KRAKÓW. Docenili Smakosza i Melbę
Chrzanowska firma Smakosz robi najpyszniejszy żurek krakowski – tak zdecydowała publiczność
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Publiczność doceniła chrzanowskiego Smakosza. Żurek po krakowsku uznała za najlepszy tradycyjny specjał podczas sobotnio-niedzielnego, szóstego finału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie.

Krzeszowicka Melba otrzymała specjalne wyróżnienie za wkład i zaangażowanie w akcję „małopolskie lody o smaku koralowym” w trakcie wielkiego finału. Publiczność miała wybrać, które lody są bardziej koralowe: wiśniowe na bazie mlecznej czy sorbet z malin. Wygrał sorbet z malin.

Grand Prix zdobyła Bacówka „L. Szot” z Rajbrotu za Brawuś z kómory.

Na szósty finał festiwalu zorganizowany w ostatni weekend na placu Wolności w Krakowie przybyło tysiące gości. Na smakoszy czekało 50 stoisk z wyśmienitymi małopolskimi produktami. Były na nich tradycyjne wędliny, sery, miody, wyroby piekarnicze, pierogi, przetwory owocowe, warzywne. Przez dwa dni nie brakowało także konkursów i zabaw dla najmłodszych oraz występów zespołów muzycznych.

- Byłem mile zaskoczony. W festiwalu brało udział 50 wystawców i wielu z nich przygotowywało wykwintne, trudne dania, a my i tak przebiliśmy się z żurkiem - skomentował sukces właściciel Smakosza Arkadiusz Gwizdała. Dodał, że uznanie publiczności tym bardziej cieszy, że jurorzy również przygotowywali żurek po krakowsku z kociołka, a publiczność uznała za lepszy wyrób Smakosza.
(taj)