Przełom Online
Pyszne ciasto biszkoptowe z serkiem mascarpone
Składniki:
6 jajek
180g cukru
140 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy pianę z białek. Potem stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie szpatułką. Gotowe ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest mokre. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Kroimy na dwie części i nasączamy ostudzoną, mocną herbatą.
Masa:
250 g serka mascarpone
0,5l śmietany 30 proc.
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Ubijamy schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder, a potem serek mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy 1/ 4 szklanki gorącej wody. Ostudzoną dodajemy do masy (uważać, żeby za mocno nie stężała). Na koniec dodajemy lekko tężejącą żelatynę i miksujemy na mniejszych obrotach. Jeśli masa nie jest zbyt gęsta, wkładamy ją na pół godziny do lodówki.
Na spód ciasta nakładamy grubą warstwę masy. Na nią kładziemy wierzch biszkoptu. Smarujemy resztą masy i dodajemy kolorową posypkę do ciast. Smacznego!