Przełom Online
Pyszny deser, czyli muffiny piernikowe z powidłami
Składniki:
Suche
• 250 g mąki pszennej
• 30 g kakao
• 100 g cukru
• 2 łyżki przyprawy do piernika
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Mokre
• 150 ml mleka
• 1 jajko
• 6 łyżek oleju
• 4 łyżki miodu płynnego prawdziwego
Dodatkowo
• 5 łyżek powideł śliwkowych lub marmolady
WYKONANIE:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki, mieszając do połączenia się składników. Papilotki układamy w formie do muffinek i napełniamy ciastem. Na dno papilotek wykładamy trochę ciasta, na środek kładziemy łyżeczkę powideł śliwkowych alo marmolady i przykrywamy pozostałym ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Muffiny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20 minut. Studzimy. Gotowe muffiny można udekorować polewą czekoladową.