Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Sernik z brzoskwiniami bez dodatku kruchego ciasta

05.09.2021 08:00 | 1 komentarz | 13 423 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Jest lekki, kremowy, wilgotny i nie za słodki. Wypróbujcie przepis na sernik z kawałkami brzoskwiń.
1
Sernik z brzoskwiniami bez dodatku kruchego ciasta
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki na średnią tortownicą:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 7 jajek
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru z wanilią
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • puszka brzoskwiń

 

Wykonanie:
Białka oddzielić i ubić na sztywno. Osobno utrzeć na puszystą masę cukry z masłem i żółtkami. 
Dodać twaróg oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec przy pomocy łyżki wmieszać pianę z białek. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy serowej. Na niej ułożyć połowę brzoskwiń (odsączonych i pokrojonych w kostkę). Zalać drugą częścią masy serowej i na wierzchu ułożyć pozostałe brzoskwinie.
Piec w 160 stopniach około 1,5 godziny. Na dnie piekarnika ustawić blaszkę z wodą (będzie parować podczas pieczenia, dzięki czemu sernik będzie wilgotny i nie będzie pękał).
Najlepszy po gruntownym wystudzeniu i pobycie w lodówce (najlepiej przez całą noc.