Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Makaron z krewetkami, pomidorkami i pietruszką

27.06.2021 08:00 | 0 komentarzy | 1 629 odsłona | Agnieszka Filipowicz
Coś dla miłośników owoców morza. Szybkie, pyszne danie we włoskim stylu. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Zjedzenie też.
0
Makaron z krewetkami, pomidorkami i pietruszką
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
  • 300 g makaronu
  • 300 krewetek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 50 ml białego wina
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • orzeszki pinii (opcjonalnie)

Wykonanie:

Czosnek i papryczkę posiekaj, podsmaż na patelni z oliwą. Dodaj krewetki do podsmażonego czosnku i papryczki. Podsmażaj je 3-4 minuty. Na koniec dołóż pomidorki. Na patelnię wlej białe wino, poczekaj, aż odparuje. Zdejmij z palnika gotowy sos. Na patelnię z krewetkami przełóż ugotowany al dente makaron, wymieszaj składniki i przełóż danie na talerze. Posyp posiekaną pietruszką. Można posypać - jeśli ktoś lubi - uprażonymi orzeszkami pinii.