Przełom Online
Makaron z krewetkami, pomidorkami i pietruszką
Coś dla miłośników owoców morza. Szybkie, pyszne danie we włoskim stylu. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Zjedzenie też.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
- 300 g makaronu
- 300 krewetek
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 50 ml białego wina
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- orzeszki pinii (opcjonalnie)
Wykonanie:
Czosnek i papryczkę posiekaj, podsmaż na patelni z oliwą. Dodaj krewetki do podsmażonego czosnku i papryczki. Podsmażaj je 3-4 minuty. Na koniec dołóż pomidorki. Na patelnię wlej białe wino, poczekaj, aż odparuje. Zdejmij z palnika gotowy sos. Na patelnię z krewetkami przełóż ugotowany al dente makaron, wymieszaj składniki i przełóż danie na talerze. Posyp posiekaną pietruszką. Można posypać - jeśli ktoś lubi - uprażonymi orzeszkami pinii.