Przełom Online
Chłodnik z botwinki według Anny Starmach. Najlepiej smakuje w upalne dni
Gdy z nieba leje się żar, nie mamy apetytu na tłuste, ciężkie potrawy. Zupa chłodnik to królowa letnich obiadów. Łatwa w przygotowaniu i zdrowa.
3
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
SKŁADNIKI:
- 500 ml maślanki (użyłam zsiadłego mleka)
- 500 ml jogurtu
- jajka ugotowane na twardo
- 2 pęczki botwinki
- 2 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 0,5 pęczka koperku
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Cebulę i czosnek posiekaj. Jajka ugotuj. Buraczki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, łodygi posiekaj
Na maśle przysmaż cebulę i czosnek, dodaj botwinkę. Smaż przez 5-10 minut, potem ostudź.
Rzodkiewki pokrój w półplasterki, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, koperek posiekaj. W misce wymieszaj jogurt, maślankę, dodaj ostudzoną botwinkę, koperek, ogórki, rzodkiewkę. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj mocno schłodzony z pokrojonymi jajkami i (ewentualnie) z grzankami.
Komentarze
zapoznaj się z Regulaminem
3 komentarzy
@Agniesxka Filipowicz. Smacznego!
@Adaś Niezgódka Wypróbuję, choć sprawdziłam i widzę, że składniki bardzo podobne. U Ewy Wachowicz dodatkowo jest śmietana, ale też mniej zieleniny
Wg Ewy Wachowicz jest lepszy.