Przełom Online
Szparagi zapiekane w szynce z mozzarellą
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 100 g szynki
- 200-250 g startej mozzarelli
- tymianek
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Gotować przez ok. 5 minut. Odcedzić. Pośrodku plasterków szynki kłaść po 2-3 szparagi, zawinąć, posypać tartym serem.
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć roladki, skropić oliwą, wystające spod szynki szparagi doprawić solą i pieprzem. Posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 10 minut.
Szparagi są prawdziwą bombą składników odżywczych. Nie zawierają tłuszczu, mają niewiele kalorii i są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie i poprawiają metabolizm. Suma substancji bioaktywnych w szparagach jest nawet 5 razy większa niż w innych warzywach. Szparagi to nie tylko warzywo, ale też zioło lecznicze według medycyny chińskiej. Ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą i wyjątkowy smak szparagi nazywane są królem wśród warzyw.