Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Kruche ciasto z owocami i bezą

03.06.2021 09:45 | 0 komentarzy | 23 794 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Kruche i słodko-kwaśne. Wypróbujcie przepis na pyszny deser - proste w wykonaniu ciasto owocowe.
0
Kruche ciasto z owocami i bezą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
DODATKOWO:
  • ok. 800 g owoców np. malin lub śliwek
  • 4 łyżki bułki tartej

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka, zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedną troszkę większą od drugiej), owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy większą część ciasta na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy, lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy owoce i oprószamy pozostałą bułką tartą.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na owoce i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.