Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Piec konwekcyjny – dlaczego warto kupić go do restauracji?

02.06.2021 15:10 | 0 komentarzy | 1 543 odsłona | red

Materiał promocyjny

Dobry piec konwekcyjny to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia restauracji. Profesjonalne urządzenie ma o wiele więcej funkcji niż sprzęt przeznaczony do użytku domowego. Pozwala na przygotowywanie wielu potraw jednocześnie, dodatkowo w krótszym czasie, znacznie usprawniając prace w lokalu. O czym trzeba wiedzieć, wybierając piec konwekcyjny? Sprawdźmy.
0
Piec konwekcyjny – dlaczego warto kupić go do restauracji?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Doskonale przyrządzone potrawy sprawiają, że goście chętnie wracają do restauracji. Każdemu szefowi kuchni zależy więc na powtarzalności dań, a przy tym zoptymalizowaniu prac. Piece konwekcyjne to urządzenia, które wydobywają ze składników to, co najlepsze.

Jak działa piec konwekcyjny?

Działanie urządzenia opiera się na zjawisku konwekcji. Powietrze jest wtłaczane do wnętrza pieca przez wentylatory, a następnie podgrzewane i wprawione w ruch. Po zakończeniu procesu zużyte powietrze zostaje odprowadzone na zewnątrz, po uprzednim oczyszczeniu z cząstek zapachu i tłuszczu przez filtry. Filtry oczyszczają również powietrze cyrkulujące wewnątrz, dzięki czemu nie dochodzi do mieszania się aromatów przygotowywanych potraw.

Równe rozprowadzanie ciepłego powietrza po komorze pieca sprawia, że potrawy pieką się równomiernie, a do tego szybciej. Ogromnym plusem takiego urządzenia jest to, że można w nim jednocześnie przygotowywać większą liczbę porcji, w krótszym czasie i zużywając mniejszą ilość energii i wody.

Dobrym rozwiązaniem są też piece konwekcyjne z funkcją nawilżania. Sprawdzają się przede wszystkim w takich miejscach, jak piekarnie czy punkty piekarnicze. Komora z nawilżaniem jest pomocna podczas rozmrażania, a także wyrastania pieczywa. Na rynku dostępne są też piece konwekcyjno-parowe. Dzięki naparowaniu wnętrza urządzenia do 100% wilgotności i kombinacji suchego powietrza i pary wodnej naturalne walory smakowe stają się jeszcze bardziej wyraziste, a danie pełniejsze.

Zalety pieców konwekcyjnych

Piec konwekcyjny to urządzenie, którego nie może zabraknąć w gastronomii – szczególnie w dużych restauracjach w hotelach czy zapleczach gastronomicznych przy salach bankietowych, w firmach cateringowych, ale też mniejszych lokalach. Sprzęt ma naprawdę wiele zalet, które docenią kucharze niezależnie od profilu miejsca:

  • możliwość wydawania większej liczby porcji, czego konsekwencją może być zwiększenie liczby gości w restauracji;
  • przygotowywane w piecu danie staje się w zasadzie „bezobsługowe”, tzn. nie trzeba tracić czasu np. na przewracanie mięsa czy warzyw;
  • zjawisko konwekcji, a jednocześnie system filtrów sprawiają, że potrawy mają naturalny, ale wyrazisty aromat;
  • pieczone ryby i mięsa zachowują pożądaną wilgotność – piec konwekcyjny nie wysusza potraw;
  • dzięki konwekcji można przygotowywać potrawy bez dodatku tłuszczu;
  • piece konwekcyjne pozwalają na przygotowanie dania na różne sposób – za pomocą pieczenia, smażenia, blanszowania, grilowania oraz duszenia. Interesującą opcją jest też regeneracja dań;
  • dzięki urządzeniu można uzyskać powtarzalny smak dań, co jest kluczowe w lokalach gastronomicznych.

Jak wybrać najlepszy piec gastronomiczny do lokalu?

Przede wszystkim trzeba sprecyzować, czego oczekujemy: urządzenia konwekcyjnego czy pieca z dodatkowymi funkcjonalnościami. Ponadto sprzęt należy dobrać przede wszystkim z myślą o wielkości lokalu i liczbie obsługiwanych gości (w dużych restauracjach sprawdzają się przede wszystkim piece konwekcyjno-parowe o większej mocy). Warto upewnić się co do łatwości i intuicyjności obsługi oraz dodatkowych funkcji, jak np. automatyczne czyszczenie. Taki nowoczesny piec znacznie usprawni prace w kuchni.

 

Więcej porcji mniejszym nakładem czasu, pracy i energii elektrycznej. Zakup profesjonalnego pieca konwekcyjnego zdecydowanie się opłaca, a inwestycja szybko się zwróci. Tego rodzaju urządzenie pozwoli na optymalizację obowiązków w kuchni, dzięki czemu wszystko będzie przebiegało tu jak w zegarku.

Materiał promocyjny