Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Chlebek naan, czyli smaczny zamiennik zwykłego pieczywa

21.03.2021 07:53 | 0 komentarzy | 4 257 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Ten chlebek przygotowuje się szybko i łatwo. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki i wyrobić je na elastyczne ciasto. A potem wrzucić na patelnię lub do piekarnika. Chlebki naan świetnie smakują z serami i oliwą oraz różnymi pastami.
0
Chlebek naan, czyli smaczny zamiennik zwykłego pieczywa
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 310 g
  • 4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego - 80 g
  • pół szklanki wody - 125 ml
  • łyżeczka suchych drożdży - 5 g
  • łyżka oleju (użyłam oleju z pestek winogron)
  • pół łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli

WYKONANIE:

Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu chwilę jeszcze wyrabiać, następnie podzielić na kilka kulek i rozwałkować na około 3 mm grubości. Pozostawić na chwilę pod ściereczką. Można je upiec w piekarniku lub też uprażyć na suchej patelni. Ja wrzuciłam na suchą blachę piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra/dół). Piekłam około 8 minut, aż stały się rumiane.
Gdy chlebki są jeszcze gorące, warto posmarować je roztopionym, gorącym masłem. I posypać prażonym sezamem, ziołami lub płatkami chilli.