Materiały promocyjne
Najzdrowsze kasze
Materiał promocyjny
Kasza gryczana
Za najzdrowszą z kasz uznawana jest kasza gryczana z oferty sklepu bee.pl. To źródło łatwo przyswajalnego białka, węglowodanów, aminokwasów, których organizm samodzielnie jest w stanie wytworzyć. Kasza gryczana zawiera bardzo mało tłuszczu, jest skarbnicą witamin B1, B2, E, zawiera też ogromne ilości soli mineralnych – magnez, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, kobalt, nikiel, jod, bor.
10 dag ugotowanej kaszy gryczanej to tylko 92 kalorie. Powinny więc włączyć ją do swojego jadłospisu osoby będące na diecie odchudzającej. Ma wiele właściwości prozdrowotnych: oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia naczynia krwionośne.
Jej spożywanie zaleca się osobom cierpiącym na żylaki, hemoroidy, krwotoki. Kasza gryczana zawiera też rutynę, która nie tylko wzmacnia żyły, ale też wzmacnia odporność organizmu i pomaga w walce z infekcjami. Magnez i witaminy z grupy B są odpowiedzialne za dobre funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają samopoczucie, pamięć i koncentrację.
Kasza jaglana
Kasza jaglana to produkt powstały z nasion prosa. To kasza bezglutenowa. Jako jedna z niewielu kasz ma działanie zasadotwórcze. Zawiera dużo witamin z grupy B, jest skarbnicą żelaza i miedzi. Jest też bogata w krzemionkę, która bardzo pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Bardzo dobrze smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana dla osób z cukrzycą i na diecie odchudzającej.
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna to najczęściej wybierana przez nas kasza. Bardzo cenionym składnikiem kaszy jęczmiennej jest beta-glukan, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu i cholesterolu.
Kasza jęczmienna zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu oraz substancje o właściwościach antybakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwzapalnych, przeciwalergicznych, przeciwnowotworowych. Spożywanie kasy jęczmiennej spowalnia procesy starzenia, działa ochronnie na serce, nerki, wątrobę, wzmacnia naczynia krwionośne.
Kasza bulgur
Kasza bulgur zawiera bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego i witaminy B3. Zawiera także wiele innych cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Spożywanie tej kaszy bardzo korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz układu krążenia. Usprawnia pracę układu nerwowego, niweluje negatywne skutki stresu.
Materiał promocyjny