Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Tłusty czwartek. Oto przepis na domowe faworki

11.02.2021 15:00 | 0 komentarzy | 2 424 odsłony | Michał Koryczan
Warto z tej okazji wypróbować sprawdzonej receptury na pyszne faworki, zwane także chrustem.
0
Tłusty czwartek. Oto przepis na domowe faworki
Gotowe faworki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
SKŁADNIKI
  • 30 dag mąki
  • 3 dag masła
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
Ze wszystkich wymienionych składników wyrobić ciasto. Ubić je wałkiem, aż pokażą się pęcherzyki. Wyrobione ciasto rozwałkować na cienki placek. Następnie wyciąć paski i w każdym z nich zrobić na środku nacięcie. Przewlec końcówkę paska przez nacięcie, żeby uformować faworek.
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu na kolor rumiany (około minuty na każdą stronę). Po usmażeniu przełożyć je na talerz i posypać cukrem pudrem.


Przeczytaj również

Domy się trzęsą, ściany pękają po wstrząsach z kopalni Janina

Złamał przepisy na drodze w Chrzanowie. Nigdy nie miał prawa jazdy i był pijany

Zmarł wieloletni działacz piłkarski

KORONAWIRUS. 94 ofiara COVID-19 w powiecie chrzanowskim (RAPORT - 10.02)

Kiedy Lipowiec znowu będzie otwarty dla turystów?

Autobus wodorowy w Transgórze. Na razie to tylko pokaz